dimecres, de maig 31, 2006

 

Comença la campanya per tombar l'Estatut

Dijous 1 de juny a mitjanit comença la campanya "oficial" del referèndum de la reforma de l'Estatut. Tothom que vulgui participar en la Campanya Diguem NO, està convidat a assistir a l'acte que es farà aquest dijous 1 de juny a partir de les 19.00h.- de la tarda al Centre Cívic de Pla d'en Boet, en el qual hi intervindrà Blanca Serra, de la Plataforma Pel Dret de Decidir. Qui vulgui participar en la primera encartellada, que sàpiga que ens trobarem a les 12.00 de la nit a la Plaça de Santa Anna de Mataró.

"Fins i tot un nadó sap distingir el pit del biberó. Vota pit. Vota NO!"

divendres, de maig 26, 2006

 

Acte públic a Mataró per explicar les raons del no a l'Estatut

Dijous 1 de juny, a les 19.00 h., al Centre Cívic Pla d’en Boet (Tesa de Mataró), la Campanya Diguem NO ha organitzat un acte públic per explicar i debatre les raons per votar "no" al referèndum de la reforma de l'Estatut. La xerrada comptarà amb la participació de Blanca Serra (Plataforma pel Dret a Decidir) i d'una persona de la Campanya Diguem NO.

D'altra banda, tots els col·lectius i persones del Maresme interessats a participar en la campanya del NO, estan convocats a la reunió de coordinació que es farà dilluns 29 de maig a les 20.00h.- del vespre al Casal Fèlix Cucurull de Mataró (c. d'Amàlia 16 baix), també es repartirà el material de campanya (cartells i fulls explicatius).

 

Demanen una moratòria de llicències d'enderroc i un pla de protecció d'edificis històrics de Mataró

Aquesta tarda la CUP de Mataró ha entrat un escrit a l’Ajuntament adreçat a l’alcalde, al regidor d’urbanisme, a la responsables de llicències d’obres i al president de Prohabitatge. El text demana que es declari una moratòria de llicències d’enderroc d’edificis d’arquitectura tradicional i que es tirin endavant mesures per declarar-los béns d’interès local pels seus valors paisatgístic, històric, identitari, social, turístic, arquitectònic…

La CUP està recollint mostres perpexitat i indignació de nombroses mataronines i mataronins davant els enderrocs massius de cases d’arquitectura tradiconal a la nostra ciutat, especialment als barris del Centre i l’Eixample.

Els darrers anys s’està seguint una política sistemàtica de demolicions d’edificis històrics que són substituïts per moderns blocs de pisos de formigó. Segons el mateix regidor d’Urbanisme, , el ritme és d’uns 500 habitatges nous cada any mitjançant aquest sistema, que ell ha batejat com a “reciclatge”. Sembla que aquesta política no és cojuntural, ja que el Pla local d’Habitatge 2005-2015 preveu la generació de 305 nous habitatges cada any (3050 en la durada del pla) amb la lína d’actuació anomenada “substitució de teixit vell”, és a dir, la destrucció d’edificis d’arquitectura tradicional.

Avui mateix no hi ha pràcticament cap carrer del Mataró històric sense una casa enderrocada per construir-hi pisos de mides molt reduïdes i que no estan integrats estèticament ni arquitectònicament en l’entorn que encara es conserva. Aviat el més antic que quedarà en aquests carrers seran precisament les plaques amb el nom del carrer, i potser haurem de substituïr els indicadors vials que encara assenyalen el “centre històric” per adreçar els visitants al “centre contemporani”.

També s’estan enderrocant sense contemplacions històriques naus industrials per aixecar blocs de pisos en els solars. Això passa en un moment en què la indústria tèxtil s’està ensorrant i des del Govern municipal s’aposta pel turisme com a motor econòmic de la ciutat. Nosaltres no coneixem cap vila turística que destrossi el seu patrimoni arquitectònic com s’està fent a Mataró. Què vindran a veure els turistes? Blocs de pisos? Formigó en el “centre històric”?
No es respecten ni els edificis catalogats com a patrimoni: per què s’ha deixat ensorrar la Bòvila? Com és que s’ha de reinventar la “nau Gaudí”? Per què es volen enderrocar parcialment els patis del Callao? Esperarem que el Cafè de Mar també s’ensorri sense teulada? S’acabarà donant llicència d’enderroc de Can Sisternes? Què passarà amb la nau de Can Fàbregas i Caralt? Quin destí espera a l’illa de Can Cruzate, exponent de l’arquitectura des del segle XV fins els nostres dies?

Des de la CUP entenem que, més enllà dels pocs edificis catalogats, l’arquitectura tradicional es mereix un respecte perquè té molts més valors que el purament econòmic i mercantilista que impera en la societat actual. Els edificis que el Pla local d’Habitatge anomena “teixit vell” tenen valor històric, valor paisatgistic, valor arquitectònic, valor social… i encara més en una ciutat que diu que vol fer del turisme un motor econòmic.

Ens preocupa el vertiginós creixement urbanístic que s’executa implacablement a base de fets consumats sense cap respecte per l’arquitectura tradicional.

Ens preocupa la densificació de zones urbanes que no disposen dels equipaments necessaris per a totes les persones i famílies que s’entaforen en els nous pisos de dimensions reduïdes.

Sovint hem sentit que “el mercat és lliure” i l’Ajuntament no pot intervenir per desinflar la “bombolla urbanística” (eufemisme per anomenar l’especulació) i frenar l’imparable increment de preus d’un bé bàsic com és l’habitatge. S’ha acabat socialitzant l’especulació fins a l’extrem que, ja no només els promotors, sinó qualsevol ciutadà veu la seva casa com un “solar-mercaderia” del qual pot multiplicar el valor econòmic convertint-lo en un bloc de pisos. Des de la CUP entenem que una política i una normativa clares de preservació del patrimoni arquitectònic frenaria en sec les ànsies especulatives d’aquells que només veuen centenars de milers d’euros quan observen una casa de còs i s’hi imaginen un edifici de formigó.

És per tot això que la CUP ha demanat als responsables corresponents del Govern municipal les següents actuacions:
Mataró, 25 de maig del 2005

dijous, de maig 04, 2006

 

Maresmencs pel NO | Tret de sortida a la Campanya "Diguem No" a l'Estatut

Aquest matí (4 de maig), s'ha presentat la Campanya Diguem No de cara al referèndum del nou Estatut de Catalunya. La roda de premsa s'ha fet al Col·legi de Periodistes de Periodistes de Barcelona. La Campanya Diguem No està impulsada des de la societat civil i que compta amb el suport de la Plataforma pel Dret a Decidir i de la Campanya Unitària per l'Autodeterminació.

El portaveu de la campanya Diguem No, Carles Riera, ha estat l'encarregat d'obrir el torn de paraules deixant clar que l’objectiu de la campanya “és derrotar el sí perquè el nou text no prosperi”. En aquest sentit, ha subratllat que es tracta d'un “objectiu possible perquè tenim molts indicis que el “no” és un posicionament que va augmentant dia rere dia”. Carles Riera ha afegit que “aquest Estatut no satisfà les expectatives de sobirania nacional del nostre poble, sinó que és un impediment per endegar un procés d'autodeterminació i, per tant, és un bon Estatut per Espanya”. Així mateix, ha assegurat que “és un “no” que va contra la classe política catalana, que ha anat de renúncia en renúncia i ni tan sols ha respectat l'acord del 30 de setembre”.

Una altra de les ponents, Blanca Serra, de la Intersindical-CSC, ha destacat que un hipotètic triomf del “no” és una “victòria de la regeneració política i un toc d'atenció als qui consoliden la nostra subordinació a Espanya”. Serra ha explicat que s'oposen al nou Estatut perquè no contempla que “som una nació, impedeix el dret a l'autodeterminació, oblida la territorialitat dels Països Catalans i no té en compte drets socials fonamentals”.

D'altra banda, Xevi Safont, de la CUP de Mataró, ha ressaltat que “ens trobem en una segona transició, on el gran protagonista és la societat civil, que ha perdut la por i és capaç d'exigir el dret a l'autodeterminació”.

Tot segui, l'escriptor Julià de Jòdar ha afirmat que la “consciència popular està fent moure els polítics”, la qual cosa confirma la importància de la societat civil en la presa de decisions.

Finalment, l'històric dirigent del moviment pagès, i portaveu d'Assemblea Pagesa, Pep Riera, ha assegurat que el “no” és un “acte de dignitat perquè no volem ser tractats com un ramat de xais” i perquè “volem passar de ser súbdits a ciutadans”.

El portaveu de la campanya ha explicat que en les darreres hores desenes d'entitats (com per exemple les JERC) s'han interessat en participar a la campanya, fet que denota l'abast que podria tenir la iniciativa durant les properes setmanes. Així mateix, s'estan constituint nuclis locals de la campanya arreu del país.


Comissió de Premsa de la Campanya Diguem No
Dijous 4 de maig de 2006 – Barcelona

 

La Joventut Comunista de Mataró dóna suport al CSOA La Drogueria

Des del col·lectiu mataroní de la CJC-Joventut Comunista volem expressar el nostre suport rotund a la lluita endegada fa quatre anys pel grup de joves que ha donat vida i contingut crític al Centre Social Okupat Autogestionat (CSOA) La Drogueria, ara en perill per l'anunci d'imminent desallotjament per part de l'Ajuntament.

És trist i contradictori que en un moment de màxim auge de l'especulació immobiliària, en una època en què l'emancipació del jovent no és ni més ni menys que un somni irrealitzable, les institucions municipals es dediquin a criminalitzar i perseguir sense justificació un projecte carregat d'il·lusió i futur com el que han dut a terme els i les joves de La Drogueria, anàleg al cas del CSOA L'Estella, que fou desallotjat brutalment i de forma il·legal sense que les protestes justes dels qui havien impulsat aquell espai popular poguessin fer res per evitar-ho.

Des d'aquí instem l'Ajuntament i els òrgans oficials a què correspongui a perseguir amb la mateixa eficàcia i celeritat els culpables de l'especulació a la nostra ciutat: multipropietaris que en la majoria de casos ni tan sols viuen a Mataró i que mantenen les cases buides i tancades amb pany per apujar el preu del sòl; finques i empreses constructores que manipulen i incrementen els preus dels habitatges per enriquir-se més del que els pertoca (i fins i tot construint en algunes zones anteriorment considerades com a verdes, gràcies a una recatalogació d'aquestes provinent d'instàncies municipals)...

Aquests són els veritables culpables de la trista realitat que han d'afrontar els i les joves d'avui dia, els quals han de resignar-se a romandre a casa dels pares esperant un moment que mai no arriba per iniciar la seva pròpia vida.

Paral·lelament, recordem que és a l'abast de l'Ajuntament corregir aquesta situació, de diverses maneres:

- incrementar els pressupostos dessignats a la construcció d'habitatges de protecció oficial per a joves, noves famílies i per a famílies consolidades amb una renda insuficient per afrontar les descomunals hipoteques que ofereixen les entitats bancàries, a fi d'aconseguir que es correspongui l'oferta d'aquestes promocions públiques amb l'enorme demanda que han promogut els preus inassequibles del mercat immobiliari, i que l'adjudicació dels pisos deixi de ser una loteria;

- destinar una major dotació econòmica a pisos públics de lloguer per al jovent que satisfacin plenament les necessitats reals de la població mataronina, cosa que considerem molt més necessària que allargar el passeig marítim o invertir cada any una suma elevada de diners per reconvertir el litoral en unes platges més agradables per al turisme;

- promoure autèntiques bosses d'habitatge per posar en contacte propietaris responsables amb joves que busquin un pis de lloguer, amb preus raonables controlats des dels organismes públics;... i un llarg etcètera de mesures que normalment figuren als plans de govern però que rarament passen d'ésser una declaració de bones intencions.

La Joventut Comunista exigim, alhora, que l'ens municipal que decideix eliminar aquests projectes populars i alternatius es faci càrrec d'activitats lúdiques i de formació com les que s'imparteixen als Centres Socials de La Drogueria o La Fibra (i s'impartien a L'Estella) de forma completament gratuïta, posant a disposició de la ciutadania cursos, tallers, cicles de cinema, debats i xerrades, recitals de poesia, concerts i tota la llarga enumeració d'activitats que ha realitzat i realitza, de franc, el jovent autoorganitzat de la nostra ciutat.

Finalment, volem desmarcar-nos de la posició mantinguda pel grup municipal d'ICV-EUiA a aquest respecte, tot manifestant el nostre rebuig a les decisions adoptades pels nostres representants al Ple de l'Ajuntament, que no han sabut reaccionar davant aquesta agressió injustificada a un Centre Social que és la materialització d'un esforç sense ànim de lucre, renovador, jove, alternatiu i combatiu.

Tota la nostra solidaritat i el nostre suport als companys i companyes de La Drogueria. La lluita continua per als qui creiem que és possible viure, créixer i desenvolupar-se al marge del sagrat axioma de la propietat privada o del dret irracional que té algú de mantenir una casa buida mentre hi ha persones que dormen al carrer, o mentre els nostres joves no poden emancipar-se per culpa d'un mercat immobiliari que correspon a un sistema econòmic inhumà, injust i despietat amb els qui menys poseeixen.

CJC-JOVENTUT COMUNISTA
Col·lectiu de Mataró

 

Dissabte 6 de maig > manifestació contra la violència immobiliària a Mataró

El CSOA La Drogueria i l'Assemblea contra el desallotjament, han fet una crida a participar a la manifestació solidària i de denúncia de l'especulació d'aquest dissabte que ve, 6 de maig. Amb aquest acte es pretén "assenyalar els responsables de la precarització de les nostres vides i concretament denunciar l'imminent desallotjament del centre Social" i "que sàpiguen que, encara que desallotgin el centre social, les causes que ens van portar a okupar-lo continuen vigents i, per tant, la nostra lluita continua".
Dissabte, 6 de maig a les 17:30 hores de la tarda manifestació a Mataró, en defensa dels centres socials i contra la violència immobiliària. Inici a la plaça Gran (davant de la Drogueria).

dimecres, de maig 03, 2006

 

diguemno.org | Adhesions a la Campanya Diguem No a l'Estatut de la Moncloa


dimarts, de maig 02, 2006

 

El CSOA La Drogueria està amenaçat de desallotjament

La Drogueria naixia com a centre social okupat i autogestionat ara farà quatre anys. La voluntat de construir un espai, on desenvolupar diferents projectes autònoms de contraposició i crítica al sistema capitalista i a les institucions polítiques que el sostenen; va dur a un grup de persones a okupar l'immoble -abandonat des de feia 14 anys- al carrer Santa Maria número 20 de Mataró. Un edifici propietat de l'Ajuntament.

El dia a dia del Centre Social i el treball dels diversos projectes i col•lectius que en formen part no ha estat, en cap cas, una tasca fàcil. Hemr ehabilitat l'espai -molt degradat per culpa de la deixadesa de l'Ajuntament- s'ha donat cobertura a l'organització de moltes activitats i hem treballat i ho continuem fent per adquirir una consciència crítica respecte nosaltres mateixes i la realitat que ens envolta.

Nosaltres hem apostat pel treball de base, horitzontal i assembleari pervisibilitzar i denunciar els abusos de poder que afecten la ciutat, el territori i les nostres vides. Volem construir noves formes de relació i convivència, de pensament i treball, oposant-nos a l'individualisme i la passivitat a la que ens intenta obligar el Sistema. És en el marc de l'okupació on hem anat desenvolupant aquests projectes de vida política activa a la nostra ciutat.

La Drogueria es veu afectada pel PEMU 6 (pla especial de millora urbanística) que abarca tota l'illa de cases anomenada de Can Cruzate. Aquest pla hereta la intenció d'enderrocar l'illa de cases, que com tots sabem ha estat un tema polèmic per l'alt valor històric que representa. Ara l'especulació truca a la porta de la Drogueria en forma de citació judicial. L'Ajuntament, amb la intenció de silenciar aquelles persones que s'hi oposen i destruir els nostres mitjans de lluita, engega un procés contra el Centre Social. En aquest procés es vol determinar qui ha de tenir la possessió de l’immoble, el seu propietari legal – o sigui l'Ajuntament –o bé les persones que durant quatre anys li hem estat donant vida. Nosaltres no tenim cap dubte de quin serà el veredicte de la (in)justícia, com no tenim cap dubte que especuladors, jutges i polítics són diverses cares de la mateixa moneda.

L'Ajuntament engega un procés per “desaucio por impago” d'aquesta forma intenta negar la veritable naturalesa de la nostra acció, assimilant-nos a un llogater que no paga. Nosaltres no som llogaters,mai hem firmat cap contracte. La nostra lluita és contra la propietat privada, neguem la legitimitat de l'ajuntament a apropiar-se de l'espai públic en nom d'una falsa representació de la ciutadania, quan en realitat defensen els interessos dels rics i poderosos.

L'Ajuntament davant del conflicte polític, que posem sobre la taula, opta per recórrer als tribunals obviant un cop més l'arrel del problema. Davant d'aquells que lluiten contra la desigualtat, l'Ajuntament del tripartit “catalanista i d'esquerres”, opta per la repressió pura i dura en comptes de treballar per eliminar la font de desigualtat. Volem aprofitar el moment d'inestabilitat que se'ns ocasiona per posar de manifest no només la opacitat entorn el projecte d'idees d'aquesta illa, sinó també l'opacitat que demostren les institucions entorn dels projectes d'urbanisme i territori. No ens faran creure en les seves penoses polítiques d'urbanisme, d'habitatge o participació, sempre a anys llum de la realitat. Ells són els principals especuladors, Els qui, al cap i a la fi, legitimen i perpetuen el creiexement urbanístic, la destrucció del medi i la imparable pujada del preu del sòl.

Com a veïns i veïnes, com a joves, com a mataronins i mataronines qüestionem i volem arrencar aquesta màscara on s'amaga el poder polític. Veiem que la societat capitalista precaritza les nostres vides esclavitzant a les famílies, a la gent gran, i al jovent....... sembla ser que una espurna ens fa brillar els ulls quan veiem que som capaces d'obrir espais amb les nostres pròpies mans, sense dependre de cap llei, de cap imposició, de cap polític professional. Sembla ser que tenim coses a dir i ha explicar i volem fer els nostres projectes realitat. Per a uns l'okupació és un fi, per unes altres és només un mitjà, una eina per canviar la societat. El que és per tots igual, tant pel que okupa, com pel masover, pel llogater, o el que està hipotecat, -i d'aquí ningú se n'escapa- és que tots som víctimes de la violència immobiliària. I cal organitzar-nos per aturar-la!

Bé, per últim dir que de la Drogueria no marxarem, esteu totes convidades a participar de l'espai, i de les accions de protesta per evitar el desallotjament.

 

El creixement de Mataró al límit!



La Federació d'Associacions de Veïns de Mataró (FAVM) ha programat un acte participatiu, per divendres 5 de maig a les 19.00 h.- del vespre a la Sala del Casal de l'Aliança (c.Bonaire 25) amb el títol de "El creixement de Mataró al límit!". L'acte comptarà amb la introducció de Santi López (president de la FAVM), amb les aportacions d'Agàpit Borràs (arquitecte i urbanista) i la intervenció de representants veïnals de barris de la ciutat.

dilluns, de maig 01, 2006

 

Activitats de la Taverna Atzucac --> 8è. Aniversari

La Taverna Atzucac (El Carreró 31 :: Mataró:: tel. 93 169 55 06 :: Mòbil 626 269 731) celebra el 8è. Aniversari de la seva obertura al públic i per celebrar-ho ha programat una pila d'activitats que reflecteixen el compromís social dels seus impulsors.

Programa d'activitats (MAIG 2006)


PUNXA DISCOS a partir de les 0’30h.

Divendres 12 de maig PD SETRILL [So gastronòmic]
Dissabte 13 de maig PD FOTLIFOC [Sons de lluita]
Divendres 19 de maig PD TITI [Músiques del món]
Dissabte 20 de maig PD GOS THE BOOS MOLINILLO BOOS [Ska caribeny]
Divendres 26 de maig PD PAU [Música de festa]
Dissabte 27 de maig PD SETRILL [So gastronòmic]


8è ANIVERSARI

Divendres 5 de maig
21:00 h PICA TAPES [Per a totes i tots]
22’30 h CARN D’OLLA [Formació amb membres de LA CARRAU]
0:30 h PD ISRA [Música de festa]

Dissabte 6 de maig
14:00 h DINAR D’ANIVERSARI [Consultar a la web el menú, cal reservar plaça]
22’30 h ENSALADILLA SO INSISTENT [Membres de XERRAMEQU...]
0:30 h PD MEREI [Reggae Dancehall]
[I a la mitjanit, pastís d’aniversari i regal de 50 samarretes]

This page is powered by Blogger. Isn't yours?