divendres, de setembre 08, 2006

 

Polèmica destrucció de la fàbrica del carrer Gibraltar

A qui pugui interessar aquesta crònica de disbarats:

1r. La Fàbrica del carrer Gibraltar ha estat i és un espai reivindicat com equipament pels veïns i veïnes de Rocafonda des de fa anys. A la falta d'equipaments i espais en el nostre barri s'hi afegia la dada objectiva que és el barri més dens de Mataró i en conseqüència, demanàvem que en comptes de construir-hi pisos, intenció inicial de Pumsa (el caràcter i la finalitat dels quals depenia i variava del que deia el regidor o responsable de torn), es dediqués a un equipament social.

2. Fa temps es va acordar amb l'Ajuntament que aquell espai es destinaria al Casal de la Dona i que es consensuaria la destinació de la resta de la hipotètica construcció. Amb aquest acord, una part del problema estava solventat (equipament social), i l'altra, és a dir si a sobre es farien pisos o no o a que es destinaria, s'havia d'acordar de forma consensuada.

3. Mentrestant, se'ns volia donar presses per començar a desmantellar l'edifici, aduïnt que pel fet de tenir el sostre d'uralita calia l'actuació d'una empresa i professionals especialitats en aquest tipus de material, i que ara una empresa d'aquestes tenia un forat a l'agenda per fer-ho d'immediat; del contrari, s'hauria d'esperar més d'un any per fer-ho. Des de l'A.VV. i dins del Consell del Pla Integral de Rocafonda-el Palau havíem manifestat reiteradament que no es toqués res de l'edifici mentre no se'n consensués la seva destinació integral; que preferíem un recinte tancat i cobert que no pas un niu de porqueria i que això de les empreses i professionals super especialitzats no era més que una falàcia, ja que una subcontrata agafaria als ocupants de la primera patera que arribés per fer-lis fer la feina...Semblava que s'havia arribat a un acord que no es tocaria res mentre no s'acordés que hi aniria en aquell espai, però...

4. A mitja tarda d'avui 4 de setembre, uns veïns ens avisen que estan treient la teulada d'uralita de la fàbrica. Dos membres de la junta de l'A.VV. anem a les 17'50 h. a veure què passa i efectivament observem que part de la teulada ja no hi és i que dins el recinte hi ha 4 persones, i més concretament d'origen subsaharià. Ens adrecem a ells i no ens entenen ni en català ni en castellà i assenyalen cap un indret del recinte d'on apareix una altra persona "autòctona" que diu ser l'encarregat. Els hi preguntem que estan fent, qui els ha contractat, que ens ensenyin el permís d'obres,... i ens diu que els ha contractat una empresa d'enderrocs i que els permisos els tenen però no els porten a sobre. Preguntem quin material de protecció utilitzen i l'encarregat assenyala cap la seva i única mascareta que es veu per allà dins, mentre que la resta de treballadors (ja era l'hora de plegar) es segueixen netejant la pols d'amiant amb una ampolla de Font Vella. Intentem localitzar a algú de l'Ajuntament però no és possible en aquell moment. Tornem al local amb una càmera fotogràfica quan la majoria d'operaris estan fora del local i treiem alguna foto entremig de les súpliques dels treballadors subsaharians per no sortir a cap d'elles. Juntament amb aquest missatge n'adjuntem alguna, però ens en reservem d'altres.

Fins aquí el relat dels fets, del qual tothom en pot treure'n conclusions. I després de la feinada d'aquest tarda i redactar aquest missatge, em permeto una reflexió personal, així, tal com raja: una vegada més s'hipoteca i malbarata la necessària confiança entre l'administració local i el moviment veïnal d'aquest barri. La participació i el consens no són més que paraules mullades davant actuacions d'aquest tipus, moltes reunions perquè uns justifiquin els sous mentre que altres hi malgastem les poques hores de lleure. Quants anys portem amb històries semblants ? No serà hora de racionalitzar els esforços per altres vies ?.Bé per avui ja n'hi ha prou. I malgrat tot, salut que no ens falti!

Miquel Torner
A.VV.Rocafonda

Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?