dijous, de març 23, 2006

 

La nova ràdio municipal de Mataró ha de donar veu a tothom

Dimecres 22 de març, sota el títol "Mataró, per una ràdio de tota la ciutat", la Candidatura d'Unitat Popular va organitzar una xerrada al centre cívic del Pla d'en Boet (antiga Tesa i probable seu de la futura emissora) amb la participació d'una trentena de persones.

[crònica de l'acte]

Rita Marzoa, de Catalunya Ràdio, ha deixat clar que una emissora pública ha d'estar al servei de la ciutat, no al servei dels governants. Per la seva banda, Espartac Peran, de la plataforma Mataró, posa't la ràdio ha posat al dia els assistents sobre les neggociacions sobre el model de la futura ràdio municipal de Mataró. I Joan Jubany, de la CUP, ha alertat que cal vetllar perquè el nou mitjà doni veu a les entitats de l'anomenada societat civil.


Joan Jubany, de la CUP de Mataró ha destacat que el projecte de creació d'una ràdio municipal era una de les propostes del nostre programa electoral a les eleccions municipals del 2003, proposta a la qual el govern de Manuel Mas s'oposava frontalment. Tampoc cap de les candidatures que van formar el tripartit local (PSC-PSOE, ICV i ERC) preveia cobrir el buit deixat per les emissores històriques que havia escoltat la nostra ciutat. El novembre del 2003 es va presentar en societat la plataforma Mataró, posa't la ràdio, que amb les emissions reivindicatives del 23 d'abril i amb les 6.000 signatures lliurades a l'Ajuntament, va forçar un gir de 180 graus en la postura immobilista del govern municipal. El tripartit encapçalat per Joan Antoni Barón, designat com a successor de Manuel Mas, pasa del rebuig a l'apropiació de la idea de la creació de l'emissora, però la inclou dins el pla de comunicació del propi Ajuntament, i no pas com una eina de participació de la ciutadania i de les entitats.

Jubany ha deixat clar que des de la CUP volem una ràdiio al servei de la ciutat, i lluitarem per evitar que sigui un aparell més de propaganda del govern de torn. Citant Mònica Terribas, ha dit que qui exerceix el poder ja té garantida la presència als mitjans de comunicació, però els mitjans amb vocació de servei públic han d'estar especialment atents a donar veu a la societat civil i a tota la ciutadania. El portaveu de la CUP també ha reivindicat una ràdio en català i ha demanat que no s'hi margini la música en català. No volem el "mestissatge" mal entès on hi cap tot menys la música de la nostra terra.

El periodista de TV3 i membre de la plataforma Mataró, posa't la ràdio Espartac Peran ha explicat com van les negociacions amb l'Ajuntament sobre el model i els continguts de l'emissora. Peran s'ha felicitat pel canvi d'actitud del govern municipal, que ara es mostra receptiu i està incorporant la majoria d'aportacions de la plataforma. Tot i això, el govern posa algunes condicions innegociables, com ara que les hores que no hi hagi programació pròpìa es facin connexions amb la COM Ràdio (la de la Diputació de Barcelona) i no pas amb Catalunya Ràdio (la ràdio nacional). Mataró Ràdio tindrà només dues persones en plantilla (Mei Ros, excap de premsa de l'Ajuntament, i un tècnic) i els programes (informatius i magazin) s'externalitzaran tot adjudicant-los a empreses privades per períodes d'un any.

Pel que fa als mitjans de control i a la participació de les entitats ciutadanes, encara no estan definits clarament en el projecte, tot i que la ràdio està previst que entri en funcionament. Espartac Peran ha dit que xerrades com la d'avui les hauria d'estar fent l'Ajuntament per mantenir informada la ciutadania i oferir-li participar en el procés de definició de l'emissora.

Rita Marzoa, directora i presentadora del programa Si més no de Catalunya Ràdio ha lamentat que per a les desconnexions no es tingui en compte la ràdio nacional de Catalunya, que podria oferir més garanties ja que està subjecta a la sobirania del Parlament. Tot i així, ha dit que més valdria que Mataró Ràdio sigui més ambiciosa i tingui una programació 100% pròpia. La periodista de Sitges ha deixat clar que una emissora pública ha d'estar al servei de la ciutat. Citant Ramon Barnils ha dit que cal sempre contrastar les fonts i donar veu a tothom.

Marzoa ha dit que és preferible un mitjà públic amb una bona comissió de control que no pas un de privat, ja que quest podria quedar lligat de mans per interessos econòmics, que podrien vetar informacions que l'empresa propietària considerés. Tot i això, ha recordat que una emissora pública no és dels polítics que governen, ja que la paguen amb diners nostres.

La xerrada ha acabat amb un torn obert de paraules, on ha quedat manifesta la demanda d'una ràdio de tota la ciutat.

Comments:
Si s'ha de donar veu a tothom, tenint en compte que aproximadamente la meitat dels mataronins i mataronines parlen habitualmente en castellà, per què la ràdio ha d'emetre només, exclusivament, en català?
 
Tio, tot el dial sona en castellà i tu rondines perquè volem escoltar la ràdio de Mataró en la nostra llengua...!

El teu afany per defensar els privilegis del castellà fa pudor a espanyolisme.
 
Oh! Espanyolisme! La paraula maleïda, el pitjor insult que un pot rebre! Oh, quin mal! Has guanyat, nano!

Per cert, no m'has respost la pregunta.
 
Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?