dijous, de novembre 24, 2005

 

República i Guerra Civil a Malgrat de Mar

L'Arxiu Municipal de Malgrat de Mar ha iniciat un programa de conferències- col·loqui sobre la República i la Guerra Civil a Malgrat de Mar. Totes les matinals d'història es faran a les 12.00 a la Biblioteca la Cooperativa de Malgrat de Mar (c. Desclapers 14-18).


Aquest cicle s'inicià amb la presentació, el passat 20 de novembre, al Centre Cultural, del llibre "Malgrat 1930-1940: els anys silenciats. República, guerra, revolució i dictadura a un poble del Maresme"de la historiadora Sònia Garangou Tarrés, fruit de la 6a. Beca d'Investigació "Vila de Malgrat de Mar".

El llibre de Sònia Garangou, que ja es pot adquirir a les llibreries, serà, sens dubte, un referent imprescindible per entendre uns anys difícils de la història de Malgrat. L'autora, que ha entrevistat més de 50 persones i ha consultat la documentació disponible de diferents arxius (locals, comarcals, nacionals, estatals), ens ofereix el treball de més de dos anys de dedicació. L'estudi reprodueix 40 imatges fotogràfiques, 35 documents i conté 20 quadres explicatius, 6 annexos i un índex onomàstic amb més de mil noms.

27 de novembre de 2005

La segona república. Una visió general

Anna Sallés


Malgrat, l'any 1930, estava perfectament "sintonitzat" amb el que passava arreu del país. Cadascun dels "grans" esdeveniments de l'època són viscuts intensament al nostre poble. Hem demanat a Anna Sallés, professora d'història de la Universitat Autònoma de Barcelona i autora de diversos treballs sobre l'època, que ens situï a la Segona República amb la intenció que puguem entendre millor el que va passar al nostre poble.

No li hem demanat tant que ens faci un "resum", com que ens doni algunes claus per entendre millor el període. Voldríem preguntar-nos què va passar i perquè, i, en la mesura del possible, arribar a algunes conclusions.



18 de desembre de 2005

Guerra i revolució: els comitès

Josep Maymí

Un dels temes més controvertits de la guerra civil espanyola de 1936-39 a la reraguarda republicana és la qüestió dels comitès antifeixistes. Josep Maymí va estudiar en profunditat els Comitès Antifeixistes de Salt i Orriols, segurament dels mes temuts de les comarques gironines.

Sens dubte, sense la revolució que s'inicia com a reacció a l'alçament de l'exèrcit contra la república no podrem entendre res del que va passar. Maymí coneix la realitat del nostre poble perquè ha estat tutor del llibre de Sònia Garangou. Volem que ens expliqui la seva visió dels fets i de per on van les recerques sobre el paper del comitès. Es tracta, com s'ha dit, d'un grup d'incontrolats, o podem pensar que hi hagué alguna cosa més?



15 de gener de 2006

I després del 31 de gener de 1939, què?

Taula rodona amb la participació de diverses persones que van viure els fets.

Volem donar veu als protagonistes de l'època perquè ens expliquin què va passar després de l'entrada dels "nacionals" al nostre poble el 31 de gener de 1939. La taula rodona serà moderada per Sònia Garangou Tarrés



19 de febrer de 2006

La repressió i l'exili.

Francesc Vilanova Vila-Abadal


Després de la guerra va arribar la repressió. Comencem a conèixer, amb noms i cognoms, totes aquelles persones que van ser represaliades, moltes de les quals dissortadament no estan entre nosaltres. El llibre de Sònia Garangou desmunta un dels tòpics existents al nostre poble: que després de la guerra va venir la "pau" i que no hi va haver repressió.

Francesc Vilanova, autor de diversos treballs sobre l'exili republicà, autor d'un llibre recent sobre el franquisme, centrarà la seva exposició en què va significar la fi de la guerra per al país. Li hem demanat que ens parli breument de dos personatges de relleu nacional vinculats a la nostra població i que van patir l'exili: Francesc Arnau i Cortina i Salvador Armendares.


Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?