dijous, d’octubre 06, 2005

 

A Mataró, preservem el patrimoni arquitectònic!




Aviat farà un any que la CUP va demanar al govern tripartit explicacions sobre l’arrencada de teulades dels edificis singulars de La Bòvila i el Cafè de Mar.
Mentre encara esperem la resposta del govern, aquest estiu ja s’ha ensorrat La Bòvila, i amb ella un edifici únic i irrepetible i una part de la història de la nostra ciutat. Però no hem de patir, ja que el regidor d’urbanisme, Sr. Vilert, diu que la Bòvila “es reconstruirà en la mesura que sigui possible”… No seria millor no haver-la destruït? Ara hem d’esperar que s’ensorri el Cafè de Mar per a poder-lo reinventar?

Les mataronines i mataronins que estimem la nostra història i volem preservar la memòria dels nostres avantpassats exigim al govern municipal que vetlli per la preservació del patrimoni arquitectònic, enlloc de permetre’n, fomentar-ne i (a vegades) executar-ne la destrucció.

La Bòvila: edifici únic i irrepetible al qual es va arrencar la teulada per evitar que hi dormís gent sense casa. L’estiu del 2005 ha estat enderrocat parcialment amb llicència muncipal, ja que només estava catalogada la xemeneia i els forns. Les pluges estiuenques han acabat de destruir el que quedava de l’edifici despullat.

El Cafè de Mar: edifici catalogat com a patrimoni arquitectònic, al qual es va arrencar la teulada després de fer-ne fora el darrer “okupa”. Van passant els anys (i les pluges) amb l’edifici sense coberta. Ens haurem de sorprendre el dia que s’ensorri?

Cases de cós: al Centre i l’Eixample de Mataró cada any s’enderroquen cases de cós (de baix més pis) per a aixecar-hi blocs de pisos. El regidor d’urbanisme Sr. Vilert explica satisfet que per aquest sistema (ell en diu “reciclar”) s’edifiquen 400 o 500 habitatges nous cada any. El que no explica el regidor és que així es destrueix la morfologia urbana de la nostra ciutat, i amb ella el seu caràcter mediterrani.

I no ens oblidem de la Llar Cabanellas, el patrimoni de la Unió de Cooperadors, la Nau Gaudí, l’enderrocada casa on nasqué Miquel Biada…

Candidatura d’Unitat Popular (CUP)
Mataró, octubre de 2005.
En defensa del patrimoni.

Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?