dijous, de juliol 07, 2005

 

FSMed: altermundisme o espectacle al servei del Poder?

“Un altre món és possible” ja és una frase tòpica que fins i tot subscriuen els qui detenen el poder. Els “altercapitalistes” són veritables llops amb pell de xai, que perverteixen els mots i defugen la lluita antagonista entre els pobles i el capital.
Per estar a l’aguait farem un balanç del Fòrum Social Mediterrani (
FSMed), un esdeveniment que es presentà amb el lema “El Mediterrani, un mar de drets”, però que posà al descobert la tasca d’intoxicació ideològica i informativa a la qual hem d’enfrontar-nos els col·lectius socials anticapitalistes.

El proppassats 16-19 de juny el palau de fires de Montjuïc, Barcelona, acollí el FSMed.
Malgrat l’esforç que moltes persones i entitats organitzadores van fer en matèria d’infrastructures (traduccions simultànies, concerts, recinte firal...), hi havia una barrera de 30 € per accedir al recinte. Si pagar és trist, més decebedor és trobar-se que l’ambient predominant era de partits i sindicats institucionals catalanoespanyols, amb una absència destacada de l’esquerra independentista i del moviment alternatiu català. Els tons coloristes i d’excentricitat que aportaven l’abundant presència italiana, francesa i d’ONG, foren insuficients. L’omnipresència de les delegacions palestines i saharauís, tampoc va servir per amagar el fet que es tractava d’un acte patrocinat per l’Ajuntament tripartit de Barcelona, amb uns límits molt estrictes pel que fa a drets i llibertats fonamentals. Amb aquests avaladors és lògic que el català tornés a brillar per la seva absència en molts dels debats (tot i la traducció simultània...) o que es produïssin picabaralles entre marroquins i saharauís, o fins i tot, que les delegacions del Magrib contestatàries no obtinguessin el visat per desplaçar-se a Barcelona.

Emperò, el balanç del FSMesd és pobre perquè ha repetit la mecànica del Fòrum Social de Londres, d’allunyar els teixit resistent dels debats que més couen i defugir posicionaments ferms enfront del capital, que no fan altra cosa que perpetuar els plantejaments estatalistes i eurocentristes vigents. Aquestes divergències expliquen la incapacitat per plantar cara globalment al projecte neoliberal i antidemocràtic de Constitcuió europea i la insistència dels “altercapitalistes” francesos i italians a introduir pedaços i no pas a cercar solucions radicals.

La clau de volta per comprendre les insuficiències del FSMed ens la donà la delegació catalana independentista que assistí a la Trobada Internacionalista de Sokoa II, a Etxarri-Aranatz, els proppassats 16-18 de juny. A Sokoa II els col·lectius assistents a més de blasmar la globalització neoliberal també van denunciar “el paper de les ONG i de l’autoanomenat altermundisme com a perpetuadors de la dominació imperialista, ja que només pretenen fer més sostenible a través de petites reformes aquesta relació d’explotació i dominació al llarg del planeta”.
Mentre a Sokoa II els
independentistes aprovaven resolucions a favor de la diversitat i de la igualtat de drets dels pobles del món, al FSMed hi predominà la propaganda d’ATTAC, que únicament oferia un receptari de fórmules econòmiques capaces d’arreglar el sistema.

Tot amb tot, gràcies a les persones més actives, s’aconseguí l’assemblea de moviments socials del FSMed de diumenge 19 de juny aprovés una convocatòria de mobilització contra la cimera euromediterrània “Barcelona+10” el 27 de novembre que ve. Caldrà tenir-ho ben present i treballar per definir una resposta en clau catalana. Aquesta trobada de caps d’Estat reeditarà la comèdia de la conferència intergovernamental de 1995, però amb un objectiu ben precís: establir una regió de lliurecanvi a la Mediterrània Sud, agregada a la UE i sota el control i la tutela francesa, la qual es contraposa als interessos alemanys d’expansió envers l’Est europeu i Turquia.

La resposta dels moviments socials catalans, no hauria de limitar-se a la contradicció primària de capital- treball i hauria d’enriquir les perspectives del moviment altermundista amb la pròpia experiència de lluita en defensa del territori, dels drets col·lectius dels pobles i de la dignitat de les persones.

Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?