divendres, de juliol 08, 2005

 

Crònica del Ple Municipal de Mataró


CLAM PER ATURAR EL CREIXEMENT RESIDENCIAL

ELS COL·LECTIUS SOCIALS TOPEN AMB L’ARROGÀNCIA DEL GOVERN TRIPARTIT DE MATARÓ


El Ple municipal de l’Ajuntament de Mataró de dijous 7 de juliol va tornar a mostrar el tarannà arrogant dels membres del govern tripartit de Mataró. Al llarg dels 50 punts de l’ordre del dia van anar acudint diferents col·lectius de la ciutat, alguns varen poder parlar i d’altres ni tan sols entraven dins dels paràmetres assumible per l’oposició de dretes. En qualsevol cas els regidors i les regidores, es limitaren a escoltar estoicament, però tot seguit retornaven als tràmits tècnics, la qual cosa esgotà el temps i la paciència dels i les assistents; no en va, el pla acabà a dos quarts d’1 de la matinada.

La CNT es va presentar al ple amb uns cartells on s’hi llegia “La llibertat d’expressió no té preu”, per denunciar la multa de 120€ que els ha imposat l’Ajuntament, igual que a la CUP, en virtut de la normativa de convivència ciutadana, que curiosament no preveu l’habilitació d’espais de lliure expressió per a les entitats. Potser és que sobrem?

Tot i l’esforç per allargar innecessàriament els temes a debat, cal destacar que hi hagué intervencions que aportaren una mica de llum a la inoperància i l’elitisme del govern, com ara els 15.000€ gastats per l’IMPEM en un convit a empresaris del ram turístic en una “jornada de debat”... o el fet que a data d’avui Prohabitatge tan sols ha gestionat la instal·lació de 2 ascensors en edificis vells de la ciutat, quan la demanda real és de centenars!




Quan ja era tard, va intervenir, dins del prec formulat per CIU, el company de Tierra Verde Joan Sánchez. Primer va lamentar les traves a la participació en el ple i després va denunciar l’incompliment de la promesa donada per l’Alcalde i la regidora de Ciutat Sostenible, Quiti Guirao, de tancar la planta de tractament de residus del carrer Galícia. Aquesta planta amuntega les escòries residuals de la incineradora i Tierra Verde va demostrar que això tenia greus prejudicis per a la salut del veïnat. Alhora va denunciar els jocs de mans que hi ha al darrera de la concessió dels terrenys municipals on està ubicada la planta i va proposar la creació d’una comissió d’investigació i seguiment. Tot i no respondre directament, ni l’Alcalde, ni la regidora varen assumir cap responsabilitat i es van limitar a dir que en un temps “indeterminat” la planta es traslladarà a una altra població, com si la solució “sostenible” fos enviar la merda algú altre!

Finalment, a tres quarts de 12 de la nit, després que els col·lectius d’escoles de música, que havien acudit al ple per manifestar el malestar davant la gestió “amiguista” i deslleial de la Casa de la Música impulsada pel PMC, la sala va quedar pràcticament buida: els 26 regidors, 5 periodistes i els 20 membres de la CUP, Codesema, l’Alternativa Vecinal de Mataró (AVdM), Unió de Pagesos i del casal de joves Xerinola.

CIU va formular un prec sobre “el futur urbanístic de la ciutat”, on interrogà directament al regidor d’urbanisme, Arcadi Vilert, per saber quin era el sostre d’habitants previst pel govern. Tot seguit es van alternar les 4 intervencions dels col·lectius que integren la Xarxa per un Mataró Habitable.

Xavier Safont, de la Unió de Pagesos, va prendre la paraula i va denunciar el tripartit d’haver trencat del l’equilibri territorial debatut en anterior plans urbanístics i va remarcar que l’existència d’un espai agrari és vital per a la supervivència de la pagesia.


Pere Boix, del col·lectiu ecologista Codesema, va resumir les reflaxions i aportacions de la Xarxa d’Entitats i tot seguit va denunciar les martingales del PAUM, que un cop es retirà també es retirà la promesa de l’Alcalde d’obrir un debat ciutadà, sense que això hagi suposat una modificació del plantejament especulatiu i de creixement sense límit. Boix va predir que si el govern no modifica el seu tarannà, toparà amb l’oposició ferma de les entitats de la Xarxa.




Carme Polvillo, de la CUP, va centrar la seva intervenció en remarcar la manca de participació ciutadana i en l’actitud poc atenta del govern envers les entitats, que tinguin o no representació institucional mereixen ésser escoltades. En aquest punt va exemplificar-ho amb la negació del dret a parlar a les noies del casal Xerinola de Cerdanyola (que varen repartir manifestos i desplegar una pancarta). Finalment, va demanar que es paralitzessin tots els projectes de creixement residencial si abans no es garantia la impliació ciutadana en una decisió tant determinant pel futur de la ciutat.


Antonio Ruiz, d’AVdM, va destacar la importància de garantir un equilibri entre els sectors productius de la ciutat i que cal donar preeminència a la participació democràtica de la ciutadania.



La intervenció del regidor Vilert es va limitar a respondre a les qüestions de CIU, ignorant les demandes anteriors de paralització del creixement residencial i d’obrir un debat transparent i particiatiu. Vilert va dir que no entenia perquè algú es podia esgarrifar si Mataró assolia la xifra de 145.000 en els propers anys, atès que això ja estava previst en plans urbanístics anteriors i va sentenciar la posició del tripartit: el “creixement és indeterminat i no podem donar una xifra”, a qui volen enganyar?

Comments:
Notícia al Capgròs:
http://www.capgros.com/noticies/detall.asp?id_noticia_portal=5644&sec=1&portada=1
 
Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?