dissabte, de maig 07, 2005

 

IV Congrés de Filologia (Conclusions)

Us adjuntem les conclusions del IV Congrés d'Estudiants de Filologia Catalana, celebrat del 20 al 23 d'abril a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, amb la participació d'estudiants de diverses universitats catalanes. Enguany, la CEPC s'ha encarregat de la organització d'aquest IV Congrés

Els i les estudiants de Filologia catalana de les universitats dels Països Catalans reunits en el IV Congrés d’Estudiants de Filologia Catalana Maria Aurèlia Capmany celebrat a Tarragona els dies 20, 21, 22 i 23 d’abril acordem:

1. Denunciar les agressions polítiques que la nostra llengua i cultura pateixen arreu del territori i les polítiques lingüístiques autonòmiques incoherents i poc fermes per a l’assoliment de la normalització de la llengua catalana.

2. Denunciar el procés de Bolonya i el projecte de reforma universitària proposat per la subcomissió d’Humanitats presidida pel rector de la Universitat Autònoma de Madrid, Ángel Gabilondo, que pretén eliminar la titulació de Filologia catalana. Ens oposem frontalment a aquest projecte perquè suposaria l’enaltiment de la Filologia hispànica en detriment de la resta. És inacceptable que es retiri del sistema universitari d’un país l’estudi de la llengua i la literatura pròpies.

3. Denunciar la submissió de la universitat al vaivé de les lleis del mercat. Aquesta ha de ser un organisme de recerca i educació independent.

4. Denunciar la progressiva espanyolització de les plataformes de difusió cultural catalanes, com s’ha vist a la Fira del Llibre de Guadalajara i com es pretén fer a la de Frankfurt. La literatura catalana és aquella escrita en llengua catalana.

5. Denunciar el genocidi lingüístic de l’estat francès, que ni tan sols reconeix l’existència al seu territori d’altres llengües, i la passivitat de la Diputació General d’Aragó en el ple reconeixement de la llengua catalana.

6. Demanar l’aprovació de la Llei de llengües d’Aragó.

7. Reclamar el tractament igualitari de totes les llengües i literatures.

8. Exigir la prevalència de les veus de la comunitat científica per sobre dels interessos polítics.

Tarragona, 22 d’abril de 2005

Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?