dilluns, de maig 30, 2005

 

El NO guanya a França. Una altra Europa és possible


El referèndum de la Constitució europea a França ha obert un bri d'esperança, perquè amb una participació rècord del 70 per cent, els partidaris del NO han estat el 54,87 per cent mentre que tan sols el 45,13 per cent han votat pel SÍ.

Amb la victòria del NO a França s'enterra la pretensió de bastir un ordenament jurídic i polític fet d'esquenes a la ciutadania. Ara és el moment de fer baixar dels núvols als qui fa tres mesos, tant a Catalunya com a Mataró defensaven un vot afirmatiu "per disciplina de partit" o "per obediència als poders econòmics".

Tal i com ja van denunciar els col·lectius integrants del Comitè del Maresme contra la Constitució Europea, els resultats del referèndum espanyol i, encara més a Catalunya, van ser pírrics del tot insuficients per validar el text del tractat constitucional. Ara, amb els resultats i l'índex de participació de França, el referèndum del passat 20 de feberer no sols resulta ridícul sinó que ens serveix per preguntar als membres del PSC-PSOE, el PP i CiU: seguireu manipulant i agenollant-vos als designis del capital? o bé atendreu les revindicacions de democràcia, de drets socials i dels pobles que us vàrem formular?

Tal i com escriu Vicent Partal, en el seu mail obert del 30/05/2005 "És que Espanya encara és diferent? Ho és, sí. Però ho és, sobretot, perquè perpetua un sistema de partits nascuts de la transició, en què era important una direcció estricta que garantira possibles negociacions sense haver de donar gaires explicacions. A la gran majoria dels nostres partits polítics no hi ha llibertat de pensament. Només hi ha llibertat d'afiliació"


Mentre esperem la resposta del poder establert, cal no abaixar la guàrdia. Els col·lectius socials cal que continuïn la tasca de denúncia del tractat constiucional europeu i que treballin sobre propostes tangibles de transformació social, basades en la coordinació i el respecte a la diversitat dels pobles d'Europa i de la Mediterrània, àmbits naturals de relació dels Països Catalans.


D’altra banda, el passat dissabte 28/05/2005, centenars de persones han manifestat públicament la seva solidaritat als companys i a les companyes de l'Esquerra Independentista del Penedès imputats per un presumpte delicte electoral, arran d’una manifestació pel NO a la Constitució Europea convocada a Vilafranca del Penedès el passat 19 de febrer. Des de Mataró Viu també ens en fem ressò i exigim l’anul·lació de la causa oberta, atès que la repressió no pot aturar la llibertat de pensament i d’expressió del poble català.



Comments: Publica un comentari a l'entrada

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?