dimecres, de juliol 27, 2005

 

Sant Domingo 2005: el govern d'Argentona beneeix l'especulació

Davant de la situació creada aquest darrer any amb l'enderroc il·legal de la Masia de Cal Guardià i el seu desallotjament, també il·legal, per part dels mossos d'esquadra.

Davant l'actuació irresponsable del Sr. Soy en tot aquest afer, a més de partidista i interessada. Davant l'intent de "maquillar" l'entorn de la Font de Sant Domingo de cara a la Festa Major i benedicció de les aigües per tal de donar-li una aparença més "agradable", quan són ells mateixos els que han convertit aquest entorn en una deixalleria de runes... i història.

La Plataforma en defensa del centre històric d'Argentona creiem que ja n'hi ha prou i que qui sobra en l'acte de benedicció de les aigües de la Font de Sant Domingo són aquests polítics hipòcrites i especuladors.

Per tant, no creiem que les persones de l'actual equip de govern estiguin capacitades per a representar a tot el poble. La seva política del "peti qui peti", de foment de la crispació i d'oposició a una part majoriatària d'Argentona els hauria d'impedir, per vergonya, voler representar al poble en aquest acte tant significatiu com és el reconeixement de la Font de Sant Domingo i la seva aigua com a part consubstancial d'Argentona i la nostra identat, a través de la benedicció de les seves aigües i l'inici oficial de la Festa Major.

Aquest any, polítics hipòcrites i especuladors NO.


PLATAFORMA EN DEFENSA DEL CENTRE HISTÒRIC D'ARGENTONA

 

Canvi de data de la xerrada sobre les Deslocalitzacions i Tancament d'empreses

El Sindicat de Treballadors de Premià - CNT/AIT informa que la xerrada sobre "Deslocalitzacions i Tancaments d'empreses" prevista pel dimecres 27 de juliol es postposa pel proper dia 17 d'agost a les 18.30h.- de la tarda a la biblioteca Jaume Perich de Premià de Dalt i comptarà amb J.Casas com a ponent.



dimarts, de juliol 26, 2005

 

Comencen les Santes


Dilluns 25 de juliol, es va fer la Crida a les Santes, que es va desenvolupar en un ambient festiu, presidit pels nans, l’Àliga, la Momerota, la Banyeta, el Drac, les diablesses i els gegants. Com cada any, el protganisme i l’aclamació absoluta estigué en mans d’en Robafaves, que feu fins a tres balls extra a petició dels més menuts.

L’Alcalde Barón va fer un pregó buit de contingut, ple de tòpics al·ludint al Seny i la Rauxa. Va esmentar, de passada, la no beatificació de les Santes quan, realment, a qui importa que el Vaticà santifiqui o no Semproniana i Juliana? No hagués estat millor celebrar que la nostra ciutat no està dins dels cànons de la casta clerical que constantment atempta contra la laïcitat dels poders públics?

Barón va alliçonar la ciutadania sobre la sequera, dient que la Ruixada es faria amb aigua de la piscina... quanta hipocresia! És clar, no era el millor moment per parlar a la gent de quantitat aigua malbaratada en el reg de les rotondes enjardinades que el seu govern i l’anterior han parit per tot Mataró!

Va parlar de Tolerància ... Tolerància cap a l’especulació i el creixement residencial que du a terme el govern tripartit de Mataró? Tolerància envers símbols imposats com la bandera espanyola que oneja al capdamunt de la casa gran?

Malgrat les prèdiques de l’Alcalde, la festa i la lluita van donar-se la mà amb la presència de diverses pancartes de Maulets reclamant la retirada de la bandera espanyola, demanda que divendres 22 de juliol es va registrar formalment i que encara no ha estat resposta. És curiós el possibilisme amb què el regidor Bargalló i el seu partit (ERC) afronten temes com el de la bandera espanyola, que anys enrere havien sol·licitat que es retirés... ara fan veure que no hi és o és que ja els està bé?

En seguirem parlant, per ara, Festa i Glòria per a la Ciutadania de Mataró!

diumenge, de juliol 24, 2005

 

ACTUA... MARGINA EL CATALÀ ?


Diverses persones que dissabte 23 de juliol que varen assistir a la inauguració de la muralla de Can Xammar i van endinsar-se a la nova llibreria ACTUA ens han informat que van ser atesos en castellà i que els rètols dels preus dels productes estan íntegrament en castellà. És a dir, que hi trobareu: muñecas, camiones, portafolios, estuches....

ACTUA és el resultat d’una aliança de les cooperatives Abacus i la mataronina, Robafaves. Ambdues compten amb un gran prestigi dins del món educatiu i de la cultura i sempre s’han significat per les mostres de catalanitat. Tot i així, la cessió de l’espai privilegiat que ocupa la nova marca, ACTUA, és fruit del tracte de favor de Promocions Urbanístiques de Mataró SA (PUMSA), que dirigeix el regidor d’Urbanisme del tripartit, Sr. Arcadi Vilert (que no faltà a la cita inaugural). A les denúncies de monopoli, tripijocs i especulació urbanística, ara sembla que cal afegir-hi la manca de sensibilitat envers la llengua del país.

Per formular queixes podeu adreçar-vos a ACTUA, Camí Ral 254 -08301 Mataró, tel. 93 741 92 30, fax. 93 741 92 31, A/e:
actua@actua.coop

 

Resum de la reunió per crear un web alternatiu del Maresme

Dimecres 20 de juliol es va fer la primera reunió de persones i col·lectius socials interessats a crear una pàgina web alternativa.

Hi varen assistir gent d’Alella, El Masnou i Mataró. Hi va haver coincidència en la necessitat de dotar els col·lectius i les entitats d’eines de contrainformació i es va decidir que l’abast de la pàgina havia d’ésser comarcal.

Hi ha una persona disposada a fer el disseny gràfic. Una altra persona, que va assistir a la reunió amb un ordinador, s’ha ofert per realitzar la programació i va exemplificar com podria funcionar de manera funcional una pàgina descentralitzada i que afavoreixi l’autopublicació.

Es va decidir que la pàgina web serà el “Portal dels moviments socials de la comarca” i que, inicialment, tindrà els següents apartats: agenda, fòrums, enllaços, correus, blocs, una columna de publicació oberta i un cos central amb cròniques i informacions destacades. En un començament tots els membres de l’equip de redacció tindran claus d’accés per modificar la pàgina, si bé es repartirà la feina de manteniment per apartats. D’altra banda, tots els col·lectius disposaran d’una clau d’accés per l’apartat d’agenda i altres que puguin sorgir.

S’acordà presentar el projecte i disseny del portal en una nova convocatòria de reunió, oberta a tots els col·lectius i persones interessades, que es farà al Casal Fèlix Cucurull de Mataró (c.d’Amàlia 16 baixos) el proper dimecres 14 de setembre de 2005 a les 20.00 h.- del vespre. Aquell mateix dia s’escollirà el nom del portal.

divendres, de juliol 22, 2005

 

Mataró, Cruïlla de Cultures?

Gerard Rabat, Enric Cortés i Pep Danés han publicat un article al Racó del Lector del Capgròs del 22 de juliol, en el qual denuncien la marginació de la cultura catalana en el festival “Mataró Cruïlla de Cultures” impulsat pel Patronat Municipal de Cultura (PMC) que presideix el regidor d’ICV, Jaume Graupera. Comparen el festival amb una còpia barata de l’esperit eteri del Fòrum de les Cultures de Barcelona i diuen que “encara hi ha qui creu que sempre és millor allò que ve de fora, menysperant el que es fa al país” i reflexionen, sense embuts, que “als mal anomenats progressistes els interessa més una divisió de la societat (interessos electorals?), que una societat unida, independentment del lloc de procedència, per la cultura catalana com a nexe comú entre tots”.

Aquesta crítica se suma a les nombroses queixes que està rebent la gestió del PMC: marginació de les figures tradicionals de la ciutat, suport prestat al festival OT organitzat per l’empresa C&A, manca de mobiliari (cadires, taules, tarimes) a disposició de les entitats, favoritismes a empreses (com l’Arcàdia) que són afins al partit d’ICV, l’omnipresència d’obres teatrals en castellà, etc.

dijous, de juliol 21, 2005

 

Per Les Santes i tot l’any > Fora la bandera espanyola!



Divendres 22 de juliol, a les 12 h, Maulets presentarà una instància a l’Ajuntament de Mataró, demanant la retirada de la bandera espanyola, per Les Santes i tot l’any, de la façana de l’Ajuntament

Mentre els mataronins i mataronines estem al carrer divertint-nos, participant i gaudint de Les Santes, a la façana de l’Ajuntament continua penjant-hi la bandera espanyola, tot un símbol perquè recordem, des de baix, qui continua manegant els fils de les nostres festes i vides. No és catalanista i d’esquerres aquell que manté els símbols de l’ocupant

Els partits polítics institucionals i els mitjans de comunicació que controlen, gairebé la majoria, ens volen vendre la imatge que al Maresme vivim molt bé, que tot és molt maco i que no ens podem queixar. Darrera aquesta visió s’amaga l’autèntica realitat: L’especulació urbanística, la precarietat laboral, la violència de gènere, la pèrdua de l’ús social del català.... Tota una sèrie de factors que encaixen com un perfecte engranatge, perquè uns pocs és facin rics, tot carregant-se la nostra terra, les nostres arrels.

Però hi ha una altra manera de veure les coses, una altra manera de viure, necessària i possible. Revolta’t i participa en la lluita del jovent, per uns Països Catalans culturalment lliures, ecològicament sostenibles, sense classes socials i on ningú sigui discriminat per raó de sexe, raça o opció sexual.

Animem el jovent de la ciutat a demostrar el seu rebuig a la bandera espanyola, tot participant i vivint de Les Santes. Desitgem a totes les ciutadanes i ciutadans que gaudeixin d’una festa major, que se la mereixen desprès de seguir patint, un any més, a tota aquesta classe política actual, més preocupada dels seus problemes personals i de partit, que no pas dels problemes de Mataró.


Divendres 22 de juliol :: 12 h :: Ajuntament de Mataró [la Riera 48] :: Entrada d’una instància al registre municipal, demanat la retirada de la bandera espanyola, per Les Santes i tot l’any.



divendres, de juliol 15, 2005

 

Reunió per crear un web alternatiu del Maresme

Reunió oberta per crear una pàgina web contrainformativa, participativa, transversal i alternativa de Mataró i la comarca del Maresme.

Dimecres 20 de juliol de 2005
a les 20.00h.- del vespre
al Casal Fèlix Cucurull
(c.d'Amàlia 16 baix - Mataró)


L'aparició de
Mataró Viu ha complementat eines ja existents com la llista de distribució Maresme Actiu. Ara bé, encara som molt lluny d'assolir una alternativa comunicativa global al mèdia del Poder. Per tal d'avançar cap a la comunicació popular, cal millorar i treure el màxim profit dels recursos que tenim al nostre abast. Per tant, creiem que el següent pas és crear un pàgina web, amb un calendari d'activitats, amb fòrums i una columna oberta de publicació de notícies.

Una possibilitat és registrar un domini propi i l'altra, inserir-nos en un domini ja existent: moviments.net o indymedia.org

Si teniu ganes de participar-hi... ja ho sabeu.

"L'amor a la llibertat és tan important com l'odi a qui te la pren"

dimecres, de juliol 13, 2005

 

La Fibra comença a rutllar

La fàbrica ocupada al barri de Rocafonda, inicialment batejada com a Can Tramuntana, passa a dir-se CSOA La Fibra. Segons expliquen les membres del col·lectiu, el canvi de nom respon al fet que la fàbrica és plena de FIBRA de vidre (amb aïllants) i l’han de treure amb molta cura i amb l’ajut de molta gent. A part que es vol tocar la FIBRA a la ciutat de Mataró.

L’Assemblea del CSOA La Fibra es troba diàriament i està fent assemblees, neteja, distribució de responsabilitats i una llarga llista de tasques assumides de forma col·lectiva, sota les premisses de l’autogestió, l’autoorganització i l’anticapitalisme.

Divendres 15 de juliol, a les 19.00 de la tarda es farà una xerrada i un passi de fotos amb els veïns i les veïnes del barri per explicar què va ser el CSOA l’Estella i parlar del què ha de ser el CSOA La Fibra. També hi haurà sopar.

Dissabte 16 de juliol, des de les 10 del matí fins al vespre, es farà una jornada de “curro” amb el barri amb la qual es vol fer una gran batuda per netejar la peixera, la sala GEGANT del CSOA, que és plena de FIBRA de vidres. Alhora, ja s’ha recuperat el Calaix de Sastre que hi havia a l’Estella i ja hi ha les primeres peces de roba perquè qui vulgui les pugui agafar.

dimarts, de juliol 12, 2005

 

Per una nova cultura de l'Energia



Diverses entitats ecologistes han impulsat un Manifest per una Nova Cultura de l'Energia a Catalunya que rebutja el Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015 (PEC) elaborat pel govern tripartit i que suposa un retrocés en el canvi de model energètic. Tothom que vulgui sumar-se a la protesta pot fer-ho amb un clic amb el qual s'adreçarà automàticament una carta als membres del govern de la Generalitat més directament implicats en l'aprovació del Pla Energètic.


D'altra banda, el proper dissabte, 16 de juliol, de 11 a 13 hores, davant la seu de la Direcció General d’Energia, al carrer Provença, 339, (entre Bailén i Passeig de Sant Joan) es farà una acció de denúncia pública i de protesta contra el Pla de l'Energia de Catalunya 2006-2015 (PEC), per demanar-ne la retirada.

Les entitats ecologistes argumenten que el PEC no és el document que Catalunya necessita per avançar cap a un model energètic sostenible, perquè:


- Confon la introducció d'hàbits i tecnologies eficients amb el desenvolupament de polítiques d'ESTALVI I EFICIÈNCIA energètics, i no suposaria un descens efectiu de la demanda d'energia final a Catalunya;


- Alimenta el mite que Catalunya té poc territori per aplicar les ENERGIES RENOVABLES, i els assigna uns potencials molt inferiors a les estimacions de Greenpeace i altres organitzacions independents;


- Suposa una burla al PROTOCOL DE KYOTO, als països que s'esforcen per complir-lo i a aquells que sofriran més els efectes del canvi climàtic, ja que proposa un augment d'entre un 93% i un 101% de les emissions de CO2 de Catalunya per a 2010 respecte a les de 1990-- quan el seu augment no hauria d'haver superat el 15%.

- En comptes d'abordar un tancament anticipat de les CENTRALS NUCLEARS catalanes, proposa que se'ls assigni una vida útil de 40 anys, quan la mitjana mundial és de 22,5 anys.

- Aposta per la creació d'una nova INTERCONNEXIÓ ELÈCTRICA AMB FRANÇA de Línia de 400.000 v, que permetria un dúmping d'energia nuclear francesa que desincentivaria els programes d'estalvi i eficiència energètics.

dilluns, de juliol 11, 2005

 

Bombes impotents contra l'Imperi


Londres: bombes impotents contra l’Imperi
Heinz Dieterich

Les bombes col·locades a la capital de l’imperialisme britànic són la resposta a la seva aliança bèl·lica amb Estats Units i el seu projecte comú de robar el petroli de l’Orient Mitjà i d'Àfrica. El problema és que aquestes bombes no podran afeblir el projecte imperialista de Blair i, molt menys, derrotar-lo. Es tracta d’una forma de lluita antiimperialista que és disfuncional per a vèncer a la política de la feixistoide de la burgesia atlàntica.

1. Tony Blair: Oil and Empire

Tony Blair actua en la mateixa lliga dels grans delinqüents polítics que el seu amic George Bush. És, sens dubte, menys brut i millor actor que el capo di capi, però els interessos que representa són idèntics. Aquests interessos es poden resumir en dues paraules: Oil and Empire, petroli i imperi. Blair és tan proper a l’elit corporativa de British Petroleum (BP) and Royal Dutch Shell, dues de les quatre empreses energètiques més poderoses del món, i de la BAE Systems, la quarta corporació transnacional armamentista més gran del món, com ho és Bush amb el complex militar-industrial d’Estats Units. Per això, a Anglaterra l’anomenen BP-Tony.

El seu cínic pensament ha estat expressat amb claredat pel seu gurú de política exterior, Robert Cooper, a l’abril de 2002, en el seu famós assaig: “Why we still need empires”, és a dir, “ Perquè seguim necessitant imperis”.

El món està dividit entre Estats premoderns com Somàlia, Estats postmoderns com la Unió Europea i Estats Units i Estats moderns com Xina. Els Estats premoderns i moderns són “amenaces per a la nostra seguretat”. Per a controlar aquestes amenaces el món postmodern ha d'actuar amb “dobles estàndards”. Entre nosaltres diu Cooper-Blair, “vam operar sobre la base de lleis i seguretat cooperativa oberta”. Però quan vam tractar amb els Estats arcaics “fora del continent postmodern europeu, llavors hem hagut de retornar als mètodes més brutals de temps passats: la força, l'atac preventiu, els enganys, tot el que és necessari enfront d’aquells que viuen encara en el món dels Estats egoistes del segle XIX. Entre nosaltres actuem conforme a la llei. Però quan operem a la selva, hem d’utilitzar també les lleis de la selva”.

La Unió Europea és “un imperi cooperatiu” (cooperative empire) que necessita un “nou tipus d'imperialisme”, un que és compatible amb drets humans i valors cosmopolites i un “imperialisme defensiu” que tractarà a aquells que no entenen com ho va fer el Imperium Romanum: “Com feia Roma, se’ls donaria algunes lleis, algunes monedes i algunes carreteres.“ Aquí està l’essència del ALCA, del cop militar contra Hugo Chávez, de la guerra a l’Iraq i Afganistan i de la militarització d’Amèrica Llatina pel pentàgon.

Aquest discurs és ja el discurs general de l’elit europea, compartit per Chirac, Schroeder, Belusconi i altres protagonistes imperials. En la dicció de la Ministra de Defensa francesa Michèle Alliot-Marie, juntament amb Blair i la Ministra de Defensa noruega Kristin Krohn Devold, una de les figures més nefastes del establishment armamentista i militarista de la UE: “Si Europa vol difondre els seus valors d’humanisme i democràcia en el món, hem d'actuar… i si és necessari amb les armes”.

Derrotar a aquest nou monstre de la política internacional, l’imperialisme de la Unió Europea, no és possible plantant bombes en les seves capitals que per raons de logística i intel·ligència militar es dirigeixen contra “objectius tous”, és a dir, civils. Aquests actes terroristes els donen la possibilitat als grans terroristes del sistema mundial, com Blair i Bush, de presentar-se com defensors dels drets humans, de la democràcia i de les majories, impedint la comprensió de les masses, que ells no són la solució, sinó l’essència del problema del terrorisme en el món.

2. Conflicte entre fonamentalismes?

Els propagandistes d’Occident han presentat el conflicte entre la burgesia atlàntica i les forces islàmiques involucrades com a un xoc d’integrismes religiosos (fonamentalismes) i valors. Creure això és tan infantil com creure que la invasió europea d’Amèrica en 1492 va ser per evangelitzar als pagans, o que la Guerra dels 30 anys a Europa (1618-48) va ser una guerra de religions entre el catolicisme i el protestantisme i no una matança perllongada entre elits nacionals per l’hegemonia política al centre d’Europa. La qüestió religiosa no va ser més que la vestidura dels interessos en lluita.

Les bombes de Londres són part d’una guerra colonial pel control de nacions petrolíferes que han perdut la protecció militar de la Unió Soviètica. En aquesta conflagració, ambdós protagonistes són motivats per projectes totalitaris. L’integrisme cristià de Bush, secundat per Blair, pretén amalgamar les tecnocràcies del gran capital global amb les superestructures de les teocràcies medievals. Es tracta de la nova forma feixista de dominació de la burgesia en el naixent segle XXI.

L’integrisme islàmic, al seu torn, pretén instal·lar les teocràcies del passat, però sobre la base d’una economia no-competitiva, basada en la petita propietat. La utopia totalitària del gran capital i la utopia totalitària de la petita burgesia i de les castes són diferents en tant que la primera és ofensiva i imperialista, mentre que la segona és defensiva i nacionalista. Però ambdós tenen un element comú: són incompatibles amb l’autodeterminació dels pobles i tendeixen a destruir l’única contribució política transcendental que la burgesia europea ha aportat a la humanitat: la separació d’Església i Estat i l’Estat de dret de la democràcia formal. Ambdós són vehicles de regressió per a la humanitat.

3. La lluita anticolonial a les metròpolis

El debat sobre les formes útils de lluita en les metròpolis en fases de terror imperialista mundial, es va portar a terme amb intensitat durant la guerra de Vietnam. En aquest context, els sectors més militants dels moviments de solidaritat van globalitzar la concepció de la guerra irregular, definint a les metròpolis com reraguardes dels camps de batalla de Vietnam. Com en la guerra irregular la relació entre fronts de batalla i reraguarda és fluïda, semblava legítim realitzar accions militars en Estats Units, Alemanya i altres centres del Primer Món.

Malgrat tot, perdre de vista les diferències qualitatives entre els teatres de guerra en els països ocupats i en les reraguardes civils del Primer Món, es va revelar com a un greu error que va conduir a la immolació dels grups actors sense que haguessin assolit els seus objectius polítics. Era una estratègia equivocada.

Les experiències de l’IRA a Gran Bretanya i d’ETA a Espanya apunten en la mateixa direcció. I per si quedés cap dubte encara, caldria aprendre de Vietnam i Cuba. Malgrat tenir la logística per realitzar operacions paramilitars als Estats Units, ni en els pitjors temps de l’agressió feixista nord-americana els revolucionaris vietnamites o cubans van caure en l’error de colpejar militarment a la reraguarda civil de l’imperialisme. Sabien, tal com ho havia argumentat a fons el genial estrateg Carl von Clausewitz, que tota guerra és, primer de tot, una guerra política. I que en la guerra política el factor decisiu és la moral i la consciència de les masses.

Aquesta és una lliçó que els autors de les bombes no han entès. I mentre no l’entenguin no poden guanyar la guerra contra la burgesia atlàntica.

diumenge, de juliol 10, 2005

 

Okupació d'una fàbrica a Rocafonda: neix Can Tramuntana

Dissabte 9 de juliol (1 any després de l’okupació del CSOA l'Estella), a dos quarts de dotze del matí­, es va okupar Can Tramuntana, a Mataró, amb la qual cosa el CSOA l'Estella ha resorgit de les runes després de conviure al CSOA la Drogueria.

Les persones que han okupat la fàbrica estan concentrades a la rotonda de Rocafonda Nord, que porta cap a Can Bruguera.El col·lectiu afirma que ha optat altre cop per l’okuapció perquè “en comptes de demanar espais a l'Administració, preferim girar la truita, i som nosaltres que els oferim al barri.”

D’ara endavant abocaran esforços en la, decoració de l'espai i en la neteja. Paral·lelament, alguns veïns del barri de Rocafonda, ja han expressar la seva alegria i han donat benvinguda a la gent de l'Estella. La fàbrica okupada, era l’edifici de "Talleres CIP", i era un espai històricament reivindicat com a local d'ús social al barri. La propietat dels terrenys i de l’immoble pertanyen a un tal Sans, un dels personatges més rics de Catalunya, que es resisteix a abandonar les pràctiques especulatives .... i que de moment, mai ningú ha gosat posat fre a les seves intencions.



divendres, de juliol 08, 2005

 

Crònica del Ple Municipal de Mataró


CLAM PER ATURAR EL CREIXEMENT RESIDENCIAL

ELS COL·LECTIUS SOCIALS TOPEN AMB L’ARROGÀNCIA DEL GOVERN TRIPARTIT DE MATARÓ


El Ple municipal de l’Ajuntament de Mataró de dijous 7 de juliol va tornar a mostrar el tarannà arrogant dels membres del govern tripartit de Mataró. Al llarg dels 50 punts de l’ordre del dia van anar acudint diferents col·lectius de la ciutat, alguns varen poder parlar i d’altres ni tan sols entraven dins dels paràmetres assumible per l’oposició de dretes. En qualsevol cas els regidors i les regidores, es limitaren a escoltar estoicament, però tot seguit retornaven als tràmits tècnics, la qual cosa esgotà el temps i la paciència dels i les assistents; no en va, el pla acabà a dos quarts d’1 de la matinada.

La CNT es va presentar al ple amb uns cartells on s’hi llegia “La llibertat d’expressió no té preu”, per denunciar la multa de 120€ que els ha imposat l’Ajuntament, igual que a la CUP, en virtut de la normativa de convivència ciutadana, que curiosament no preveu l’habilitació d’espais de lliure expressió per a les entitats. Potser és que sobrem?

Tot i l’esforç per allargar innecessàriament els temes a debat, cal destacar que hi hagué intervencions que aportaren una mica de llum a la inoperància i l’elitisme del govern, com ara els 15.000€ gastats per l’IMPEM en un convit a empresaris del ram turístic en una “jornada de debat”... o el fet que a data d’avui Prohabitatge tan sols ha gestionat la instal·lació de 2 ascensors en edificis vells de la ciutat, quan la demanda real és de centenars!




Quan ja era tard, va intervenir, dins del prec formulat per CIU, el company de Tierra Verde Joan Sánchez. Primer va lamentar les traves a la participació en el ple i després va denunciar l’incompliment de la promesa donada per l’Alcalde i la regidora de Ciutat Sostenible, Quiti Guirao, de tancar la planta de tractament de residus del carrer Galícia. Aquesta planta amuntega les escòries residuals de la incineradora i Tierra Verde va demostrar que això tenia greus prejudicis per a la salut del veïnat. Alhora va denunciar els jocs de mans que hi ha al darrera de la concessió dels terrenys municipals on està ubicada la planta i va proposar la creació d’una comissió d’investigació i seguiment. Tot i no respondre directament, ni l’Alcalde, ni la regidora varen assumir cap responsabilitat i es van limitar a dir que en un temps “indeterminat” la planta es traslladarà a una altra població, com si la solució “sostenible” fos enviar la merda algú altre!

Finalment, a tres quarts de 12 de la nit, després que els col·lectius d’escoles de música, que havien acudit al ple per manifestar el malestar davant la gestió “amiguista” i deslleial de la Casa de la Música impulsada pel PMC, la sala va quedar pràcticament buida: els 26 regidors, 5 periodistes i els 20 membres de la CUP, Codesema, l’Alternativa Vecinal de Mataró (AVdM), Unió de Pagesos i del casal de joves Xerinola.

CIU va formular un prec sobre “el futur urbanístic de la ciutat”, on interrogà directament al regidor d’urbanisme, Arcadi Vilert, per saber quin era el sostre d’habitants previst pel govern. Tot seguit es van alternar les 4 intervencions dels col·lectius que integren la Xarxa per un Mataró Habitable.

Xavier Safont, de la Unió de Pagesos, va prendre la paraula i va denunciar el tripartit d’haver trencat del l’equilibri territorial debatut en anterior plans urbanístics i va remarcar que l’existència d’un espai agrari és vital per a la supervivència de la pagesia.


Pere Boix, del col·lectiu ecologista Codesema, va resumir les reflaxions i aportacions de la Xarxa d’Entitats i tot seguit va denunciar les martingales del PAUM, que un cop es retirà també es retirà la promesa de l’Alcalde d’obrir un debat ciutadà, sense que això hagi suposat una modificació del plantejament especulatiu i de creixement sense límit. Boix va predir que si el govern no modifica el seu tarannà, toparà amb l’oposició ferma de les entitats de la Xarxa.




Carme Polvillo, de la CUP, va centrar la seva intervenció en remarcar la manca de participació ciutadana i en l’actitud poc atenta del govern envers les entitats, que tinguin o no representació institucional mereixen ésser escoltades. En aquest punt va exemplificar-ho amb la negació del dret a parlar a les noies del casal Xerinola de Cerdanyola (que varen repartir manifestos i desplegar una pancarta). Finalment, va demanar que es paralitzessin tots els projectes de creixement residencial si abans no es garantia la impliació ciutadana en una decisió tant determinant pel futur de la ciutat.


Antonio Ruiz, d’AVdM, va destacar la importància de garantir un equilibri entre els sectors productius de la ciutat i que cal donar preeminència a la participació democràtica de la ciutadania.



La intervenció del regidor Vilert es va limitar a respondre a les qüestions de CIU, ignorant les demandes anteriors de paralització del creixement residencial i d’obrir un debat transparent i particiatiu. Vilert va dir que no entenia perquè algú es podia esgarrifar si Mataró assolia la xifra de 145.000 en els propers anys, atès que això ja estava previst en plans urbanístics anteriors i va sentenciar la posició del tripartit: el “creixement és indeterminat i no podem donar una xifra”, a qui volen enganyar?

 

Comunicat de la Xarxa d'Entitats per un Mataró Habitable

Exigim la paralització del creixement residencial de Mataró i l’obertura d’un ampli debat ciutadà

La Xarxa d’entitats per una Mataró habitable, ja a les darreries de l’any 2004 vàrem fer públic el nostre posicionament contrari al Pla d’Actuació Urbanística Municipal (PAUM) que plantejava el govern de la ciutat.

Ens oposàvem a requalificacions que suposen l’augment del sòl residencial i remarcàvem els dèficits que ja avui pateix Mataró en sanitat, educació, equipaments culturals i esportius, i en atenció a la gent gran; alertàvem d’una estructura de mobilitat sempre propera al col·lapse, de models insostenibles de consum d’aigua i energia, i d’una gestió de les deixalles descurada i insuficient.

Fèiem notar que, en aquestes condicions, una expansió residencial com la plantejada abocaria Mataró a la saturació, la densificació, la degradació de la convivencialitat i la pèrdua de qualitat de vida.

Consideràvem, a més, que les previsions que es feien de situar Mataró en els 140.000 habitants en pocs anys infravaloraven la pròpia capacitat de desenvolupament residencial que conté, en sí mateix, el Pla General del 96 i les pròpies dinàmiques demogràfiques i urbanístiques que, ja avui, canvien substancialment la fesomia de la nostra ciutat.

Ara, quan el PAUM ja no existeix però la substància del projecte segueix inspirant la política urbanística de l’Ajuntament, l’Alcalde de Mataró, el Sr. Barón, acaba d’engegar pel pedregar, en manifestacions públiques, tots els principis de contenció urbanística que contenia el Pla General del 96 advocant per un creixement sense límit ni raó… a costa, si calgués, dels darrers espais agrícoles (les Cinc Sènies) i forestals de la ciutat.


Enfront d’aquesta situació, la Xarxa d’entitats per un Mataró habitable reitera que no acceptarà l’afirmació dogmàtica d’un creixement sense aturador ni que el disseny del futur de Mataró s’entregui a un mercat regit per criteris especulatius.

Exigim, per tot això, i per principi de prudència, la paralització de totes les operacions urbanístiques que impliquin augmentar el creixement residencial, així com també l’obertura d’un ampli debat ciutadà que defineixi les necessitats reals, presents i futures, de la nostra ciutat.

En aquest context, dijous 7 de juliol han intervingut al Ple Municipal de l’Ajuntament de Mataró representants de les entitats Unió de Pagesos, Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Coordinadora de Defensa de la Serra de Marina (CoDeSeMa) i Alternativa Vecinal de Mataró (AVdM), en nom de la Xarxa d’entitats per un Mataró habitable.

Mataró, 7 de juliol del 2005




dijous, de juliol 07, 2005

 

G-8: “Sense justícia, no hi ha pau”


Els concerts del Live 8 i les mobilitzacions que durant la primera setmana de juliol s’estan duent a terme per rebutjar la reunió del G-8 a Gleneagles (Escòcia), han adobat el terreny per a consignes benèfiques que descarreguin la mala consciència de la ciutadania d’Occident envers la misèria que ha generat l’actual model econòmic de creixement desigual i antiecològic.

L’imperialisme, nord-americà o europeu, està encarnat pels governants dels Estats i pels gestors i directius de les companyies transnacionals, responsables d’haver arrasat el Planeta (guerres, fam, pobresa, destrucció, contaminació...). Però la ciutadania d’aquests països també és corresponsable de la perpetuació de la injustícia i, davant, d’això només hi ha dues sortides: rebel·lar-se i lluitar per l’establiment d’un nou model de relacions humanes, socials, culturals i ecològiques o bé resignar-se i beneir el Sistema (amb majúscules) fins a insensibilitzar-se davant l’horror i el patiment que infringeixen els “nostres” exèrcits de militars i executius grisos.

La incapacitat per donar una resposta global és consubstancial, respon a l’impuls inhumà de l’egoisme, del fet que s’avantposi el fet de “tenir” en comptes del fet de “ser” persones i saber compartir els béns materials i immaterials que som capaços de crear.
Aquesta xacra ha creat un model d’activisme amb pretensions redemptores i amb estètica alternativa, al qual cal referir-s’hi coma a “altercapitalisme”, que en comptes d’assenyalar a les causes dels problemes opta per fer-li el joc al poder i es limita a assenyalar les conseqüències dels actes de l’imperialisme.
Justament, això és el que han fet els artistes i promotors discogràfics amb l’espectacle LIVE8, que segons Roberto Delgado ha estat “una espectacular operació de propaganda amb l’objectiu de netejar la cara a l’imperialisme” amb l’excusa de la pobresa a l’Àfrica. Segons Delgado, s’ha pretès aïllar el moviment capitalista, ridiculitzant-lo numèricament i traient importància a la lluita als carrers enfront a la reunió del G-8 a Gleneagles. Les estrelles de la indústria musical anglosaxona, amb els diners de les companyies transnacionals opressores han organitzat un espectacle de consum televisiu, i alhora que s’autoproclamen com a salvadores del planeta, aboquen merda damunt de la gent que es mobilitza i justifiquen la repressió.
En aquest sentit s’han dirigit les crítiques de Bob Geldof contra “els idiotes violents” que posen en qüestió la legitimitat de les decisions que prenguin els 7 països més rics del món + Rússia (perquè encara conserva un gran arsenal d’armes nuclears).

És obvi, doncs, que amb el lema “Fem que la pobresa sigui història” s’ha pretès amagar la lluita de classes i l’antagonisme entre el moviment altermundista i l’ordre mundial vigent.

Però, per sort, la lluita no s’atura. D’una banda cal reportar les declaracions del Comitè per a l’Abolició del Deute del Tercer Món (CADTM), reprovant el LIVE8 perquè “qualsevol inciativa dirigida a lluitar contra la pobresa que no compti amb la participació dels més pobres és un fracàs”. Als Països Catalans, l’Observatori del Deute i la Campanya Qui deu a Qui també han aportat una veus crítica amb la propaganda que s’ha fet amb la condonció del deute selectiva i restingida. I, d’altra banda, les notícies del dimarts 6 i dimecres 7 ens parlen de forts enfrontaments, accions directes als accessos i autopistes, de trencament de les barreres de separació que aïllen els caps d’Estat de la marea humana que ha acudit a les mobilitzacions de rebuig. Tot i la repressió que s’està produint, de la qual en sabem poca cosa, a causa de l’hermetisme i la militarització informativa, és evident que s’han obert escletxes d’esperança. Des d’aquí, fem arribar la nostra solidaritat a totes les anticapitalistes i reafirmem que “Resistir és vèncer!”

Per últim, cal destacar la presència inesperada i pertorbadora de les accions armades de la resistència islàmica al centre neuràlgic de Londres. Igual que feren a Nova York i a Madrid, posen a tota la població (civils i militars, treballadors i executius) dins d’un mateix sac i povoquen massacres indiscriminades que són difícils de pair i que reforcen l’adhesió i la legitimitat d’organismes antidemocràtics com el G-8.
Des d’aquí, també volem expressar la nostra solidaritat amb els i les treballador(e)s anglesos i encoratjar-los a què exigeixin amb més fermesa que mai i com a primer pas per a la distensió i la pau, la retirada de les tropes de l’Iraq i l’Afganistan.

 

FSMed: altermundisme o espectacle al servei del Poder?

“Un altre món és possible” ja és una frase tòpica que fins i tot subscriuen els qui detenen el poder. Els “altercapitalistes” són veritables llops amb pell de xai, que perverteixen els mots i defugen la lluita antagonista entre els pobles i el capital.
Per estar a l’aguait farem un balanç del Fòrum Social Mediterrani (
FSMed), un esdeveniment que es presentà amb el lema “El Mediterrani, un mar de drets”, però que posà al descobert la tasca d’intoxicació ideològica i informativa a la qual hem d’enfrontar-nos els col·lectius socials anticapitalistes.

El proppassats 16-19 de juny el palau de fires de Montjuïc, Barcelona, acollí el FSMed.
Malgrat l’esforç que moltes persones i entitats organitzadores van fer en matèria d’infrastructures (traduccions simultànies, concerts, recinte firal...), hi havia una barrera de 30 € per accedir al recinte. Si pagar és trist, més decebedor és trobar-se que l’ambient predominant era de partits i sindicats institucionals catalanoespanyols, amb una absència destacada de l’esquerra independentista i del moviment alternatiu català. Els tons coloristes i d’excentricitat que aportaven l’abundant presència italiana, francesa i d’ONG, foren insuficients. L’omnipresència de les delegacions palestines i saharauís, tampoc va servir per amagar el fet que es tractava d’un acte patrocinat per l’Ajuntament tripartit de Barcelona, amb uns límits molt estrictes pel que fa a drets i llibertats fonamentals. Amb aquests avaladors és lògic que el català tornés a brillar per la seva absència en molts dels debats (tot i la traducció simultània...) o que es produïssin picabaralles entre marroquins i saharauís, o fins i tot, que les delegacions del Magrib contestatàries no obtinguessin el visat per desplaçar-se a Barcelona.

Emperò, el balanç del FSMesd és pobre perquè ha repetit la mecànica del Fòrum Social de Londres, d’allunyar els teixit resistent dels debats que més couen i defugir posicionaments ferms enfront del capital, que no fan altra cosa que perpetuar els plantejaments estatalistes i eurocentristes vigents. Aquestes divergències expliquen la incapacitat per plantar cara globalment al projecte neoliberal i antidemocràtic de Constitcuió europea i la insistència dels “altercapitalistes” francesos i italians a introduir pedaços i no pas a cercar solucions radicals.

La clau de volta per comprendre les insuficiències del FSMed ens la donà la delegació catalana independentista que assistí a la Trobada Internacionalista de Sokoa II, a Etxarri-Aranatz, els proppassats 16-18 de juny. A Sokoa II els col·lectius assistents a més de blasmar la globalització neoliberal també van denunciar “el paper de les ONG i de l’autoanomenat altermundisme com a perpetuadors de la dominació imperialista, ja que només pretenen fer més sostenible a través de petites reformes aquesta relació d’explotació i dominació al llarg del planeta”.
Mentre a Sokoa II els
independentistes aprovaven resolucions a favor de la diversitat i de la igualtat de drets dels pobles del món, al FSMed hi predominà la propaganda d’ATTAC, que únicament oferia un receptari de fórmules econòmiques capaces d’arreglar el sistema.

Tot amb tot, gràcies a les persones més actives, s’aconseguí l’assemblea de moviments socials del FSMed de diumenge 19 de juny aprovés una convocatòria de mobilització contra la cimera euromediterrània “Barcelona+10” el 27 de novembre que ve. Caldrà tenir-ho ben present i treballar per definir una resposta en clau catalana. Aquesta trobada de caps d’Estat reeditarà la comèdia de la conferència intergovernamental de 1995, però amb un objectiu ben precís: establir una regió de lliurecanvi a la Mediterrània Sud, agregada a la UE i sota el control i la tutela francesa, la qual es contraposa als interessos alemanys d’expansió envers l’Est europeu i Turquia.

La resposta dels moviments socials catalans, no hauria de limitar-se a la contradicció primària de capital- treball i hauria d’enriquir les perspectives del moviment altermundista amb la pròpia experiència de lluita en defensa del territori, dels drets col·lectius dels pobles i de la dignitat de les persones.

dimecres, de juliol 06, 2005

 

Xerrada sobre la precarietat laboral

Dimecres 27 de juliol a les 18:00 h.- de la tarda, el Sindicat de Treballador(e)s de Premià - CNT/AIT, realitzarà una xerrada sobre precarietat laboral a la sala d'actes de la biblioteca Jaume Perich de Premià de Dalt (Riera de Sant Pere, 88) .

Convoca: Sindicat de Treballadors de Premià i Baix Maresme CNT/AIT.
Apartat de correus 187 08330 Premià de Mar (Barcelona)
cnt_premia@hotmail.com

dimarts, de juliol 05, 2005

 

Maulets acusa al tripartit de vendre's als interessos privats de C&A

Maulets: "La cultura i el jovent no estan en venda"

El concert que es celebrarà el dimarts 5 de juliol al Parc Central de Mataró, organitzat per una suposada fundació social d’una empresa tèxtil, recentment establerta a la ciutat, es presentada, tant per l’empresa, com per l’Ajuntament i el mitjans de comunicació, com una gala solidària, en què segons ells mateixos, els beneficis que s’obtinguin seran destinats a necessitats socials, més concretament als espais juvenils de la capital del Maresme.


Davant aquest fet, Maulets, el jovent independentista i revolucionari, tenim diverses consideracions a aportar:

No creiem que una institució com l’Ajuntament, en teoria governada per forces autoanomenades progressistes, hagi de fer el paper galdós i submís envers a aquesta empresa, només interessada en vendre samarretes i pantalons, i no pas, amb les necessitats socials del jovent mataroní. Un acte, que només es pot titllar d’oportunista, per presentar-se a la societat com una cosa que mai seran.


Es aquest el model d’intervenció social que té previst el govern municipal? El model de deixar que el capital decideixi on han d’anar la seva presumpta solidaritat. Quin és el veritable motiu d’aquest concert? Queda ben evident la complicitat entre poder i capital, per ajudar-se entre ells, la complicitat de tapar-se mútuament les vergonyes dels seus errors i interessos.


No creiem que aquesta hagi de ser la política d’intervenció social, tant a nivell juvenil com cultural, de l’Ajuntament, totalment venut als capricis de les polítiques neoliberals més agosarades. No és d’esquerres aquell govern, que deixa al capital que dicti l’oci del jovent i on han d’invertir els diners. No és catalanista aquell govern que patrocina espectacles a la nostra ciutat, on la llengua catalana no hi serà present.


Demanarem explicacions al govern municipal, de quin ha sigut i serà el seu paper en aquest espectacle, de quins recursos municipals hi destinarà: infrastructura i logística, agents del servei municipal de policia, membres de la brigada municipal de manteniment, servei de neteja...


Animen a la societat mataronina, en especial al jovent a investigar, qüestionar, assabentar-se o interessar-se de quines són les polítiques culturals i juvenils de la versió mataronina del tripartit catalanista i d’esquerres. A tenir una visió crítica, per veure les autèntiques mancances que tenim a nivell juvenil i cultural, de quina és la intervenció municipal en els espai joves, i de quin tracte i recursos reben les persones que hi treballen per desenvolupar dinàmiques positives pel jovent i la ciutat.

dilluns, de juliol 04, 2005

 

Rebrot 2005

Els dies 8, 9 i 10 de juliol, la ciutat de Berga acollirà, per cinquè any consecutiu, el REBROT, l’aplec del jovent dels Països Catalans que organitza el Casal Panxo i Maulets. L’edició d’enguany tindrà com a lema Revolta’t i pretén desmarcar-se totalment dels festivals comercials i potenciar el contingut polític. Destaquen en aquest apartat una xerrada amb membres de moviments juvenils d’altres nacions i una taula rodona sobre el futur de l’esquerra independentista. A nivell musical el cartell estarà encapçalat pels italians de Banda Bassotti i els bascos Sagarroi. Alhora també hi actuaran Obrint Pas, Pirat’s Sound Sistema, Skàndol Públic i Revolta 21, que mostraran el bon nivell i la diversitat estilística que es viu al nostre país. Finalment el Rebrot retrà un homenatge al cantautor alcoià Ovidi Montllor, en el desè aniversari de les seues vacances. Podeu trobar més informació a http://maulets.com/rebrot/webpdf.pdf i adquirir les entrades a la Taverna Atzucac de Mataró o bé al Casal Fèlix Cucurull de Mataró (c. Amàlia 16 baix).

diumenge, de juliol 03, 2005

 

Curs intensiu d'esperanto

El Grup d'Esperanto de Mataró organitza un curs intensiu per aprendre la interllengua.
Les classes es faran al c. Nou de Caputxines 10 bis de Mataró, els dimarts i dijous de 19:30 a 21:30 al llarg de 3 setmanes del mes de juliol, els dies 5, 7, 12, 14, 19 i 21. Els organitzadors especifiquen que "cal portar paper, llapis i ganes d'aprendre i de passar-s'ho bé"

This page is powered by Blogger. Isn't yours?